Covid-19 oltás tájékoztató

 

Eljárásrend alkalmazása a köznevelési intézményekben a SARS-CoV 2 okozta fertőzések esetén

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban: NNK) 51473-1/2022/JIF iktatószámú levelére hivatkozva Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya (a továbbiakban: BFKH NFO) az alábbiakról tájékoztatja. Mint Ön előtt is ismert a Hivatalos Értesítő 2022.évi 17. számában, 2022. 04. 07-én megjelent, a SARSCoV-2 okozta fertőzések esetén követendő járványügyi szabályokat tartalmazó Eljárásrend van érvényben. A jelenlegi járványügyi helyzetben az ECDC ajánlásai, illetve számos európai ország által bevezetett intézkedések tapasztalata alapján az Eljárásrend felülvizsgálata indokolt, mely folyamatban van.

A fentiekben foglaltak alapján az Eljárásrend 3.1.1. pontja az alábbiak szerint módosul: 3.1.1 Köznevelési, szakképzési intézmény esetén követendő eljárás A COVID-19 fertőzés bejelentését a 2.1 pontnak megfelelően a háziorvos/kezelőorvos/ellátó orvos teszi meg az OSZIR Fertőzőbeteg jelentő alrendszerébe. Óvoda esetében rendkívüli szünetet indokolt esetben az Oktatási Hivatal rendelheti el, határozott időre, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárság kezdeményezésére. Igazolt COVID-19 fertőzés esetén a fertőzöttel szoros kapcsolatba került, COVID-19 fertőzésre gyanús tüneteket nem mutató személy látogathatja – akár dolgozóként, akár óvodásként, tanulóként – a köznevelési intézményt.

Az igazolt COVID-19 fertőzöttel történt szoros kontaktus (potenciális expozíció) időpontjától számított 5 napig köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. Amennyiben a kontakt személynél COVID-19 fertőzésre gyanús tünetek jelentkeznek, akkor az Eljárásrend 2. pontja szerinti intézkedések megtétele szükséges (antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat, elkülönítés). A fenti előírások alkalmazandók jelen levél kézhezvételekor folyamatban lévő járványügyi megfigyelések során is.

A fentiekben foglaltaknak megfelelően a köznevelési intézményben dolgozók, oda járó személyek esetén is a gyanús tünetek jelentkezésekor el kell végezni a laboratóriumi vizsgálatot (antigén gyorsteszt vagy PCR vizsgálat) és az igazoltan COVID-19 fertőzött személy OSZIR bejelentése, 7 napos elkülönítése 2 Járványügyi, Nemzetközi Repülőtéri és Hajózási Kirendeltségi Osztály 1138 Budapest, Váci út 174. – 1550 Bp., Pf.: 203 – Telefon: +36 (1) 465-3844 – Fax: +36 (1) 550-12-98 Hivatali kapu KRID azonosító: 427094958 E-mail: epid.titkarsag@nfo.bfkh.gov.hu - Honlap: www.kormanyhivatal.hu szükséges. Az elkülönítés időtartama lerövidíthető, amennyiben a COVID-19 Az elkülönítés időtartama lerövidíthető, amennyiben a COVID-19 fertőzött az elkülönítés 4. napján láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon antigén gyorstesztet végeztethet, és annak negatív eredménye esetén az elkülönítés feloldható.

Mindezek alapján a szoros kontaktokra vonatkozó intézkedéseket nem az intézmény, hanem a népegészségügyi feladatkörben eljáró kerületi/járási hivatal hozhat.

 

 Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály