Határtalanul program

Ukrajnában – Határtalanul!

 

A Határtalanul program sikeres pályázatának köszönhetően (HAT-18-01-165) iskolánk tanulói először vehettek részt tanulmányi kiránduláson 2019 május 8-10 között Ukrajnában.

 

Első nap a korai órákban indultunk, hogy Kárpátalja gyönyörű vidékein bejárjuk a magyarság emlékezetes helyszíneit.

A határ túloldalán várt ránk Heni, első idegenvezetőnk, aki finom csokoládéval fogadott minket. Első utunk Munkácsra vezetett. Itt körbesétáltunk a várban, megismertük Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc életének történetét, és az öreg torony alatti mély kút legendáját. A város központjában megtekintettük a nevezetességeket a Városháza szecessziós és a Hotel épületét.

Késő délután érkeztünk meg a nagydobronyi Ifjúsági Szállásra, ahol Andrea fogadott bennünket. A szálláshely elfoglalása után szabadon felfedezhettük kis birodalmukat: a kertészetet és a háziállatokat. A gyerekek nagyon jól érezték magukat a két játszótéren. Az otthonban lakó gyerekekkel együtt játszottak.

A következő két napban Dávid volt az idegenvezetőnk. Vele először Ungvárra utaztunk. A városban egy rövid séta közben az egyetemi életről, a város történetéről kaptunk tájékoztatást, majd megérkeztünk a várba. Megnéztük a múzeumot, a Rákóczi szabadságharc eseményeiről egy kisfilmet, az ortodox kápolnát és a napjainkban zajló háborúról egy külön teremben kaptunk betekintést. Utána elmentünk a közeli falumúzeumba, ahol több nemzet és több társadalmi réteg lakóházát illetve egy csak fából építette templomot tekintettünk meg. A városnézés után szabadon felfedezhettük a sétálóutcát. Visszafelé Dávidtól a kedvenc népdalait tanította én meg nekünk elénekelni.

Kora délután érkeztünk vissza a szálláshelyre, ahol átadtuk a vendégfogadó gyerekeknek az otthonról összegyűjtött ajándékokat, egy tabló segítségével bemutattuk az iskolánkat és közösen énekeltünk.

Utolsó nap Beregszászra utaztunk itt a Bethlen-Rákóczi kastély épületében helyet kapó Beregvidéki Múzeumba látogattunk.  A várost jogosan nevezhetjük a Rákóczi-szabadságharc bölcsőjének. A református templomban közösen elénekeltük a Himnuszt.  A főtéren megnéztük Fedák Sári szobrát és megismertük életének történetét. Megnéztük a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületét. Ezután elindultunk hazafelé.

A három napos tanulmányi kirándulás során rengeteg ismerettel, élménnyel gazdagodtunk.

Köszönjük a sok segítséget Gergőnek az utazási iroda kapcsolattartójának, Heninek és Dávidnak a felejthetetlen idegenvezetőknek, Istvánnak és Patriknak akik a legjobb buszsofőrök voltak és mindet megoldottak, és Andreának az otthon vendéglátójának.

A kirándulás képeit lásd a Galériában.                                                                              Kovácsné Sényi Anikó