A verseny bemutatása

A Balogh János országos környezet-és egészségvédelmi csapatverseny bemutatása

A Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont (Bem József Általános Iskola 1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.) a 2000/2001-es tanévben hirdette meg először ezt a környezet-egészségvédelemmel foglalkozó csapatversenyt. A jelen tanévben versenyünk már a világhírű ökológusnak is emléket állít, nevének felvételével.

A verseny hiányt pótló kezdeményezés. Ugyanis a levegő,- víz,- és talajszennyezésekről, a zaj-és hulladékproblémáról, egészségkárosító hatásaikról és nem utolsó sorban megelőzésükről, nem hallanak eleget a tanulók. A verseny kapcsán szeretnénk ráirányítani a figyelmet az oktatási intézmények és a civil szervezetek egymást segítő együttműködésére, a környezetvédelmi kiadványokra, a lakóhely környezeti problémáinak megismerésére.

A felkészüléshez a tantervi követelményeken kívül a Lélegzet, Kukabúvár cikkeinek tanulmányozása szükséges. Sok hasznos információt tudhatnak meg ezekből a tanárok és tanítványaik egyaránt a környezeti szennyeződésekről és ami a legfontosabb: ötleteket, javaslatokat a megelőzés módjairól. (Az iskolai környezet-egészségvédelmi programok megvalósításában is hasznos segítség.)

Az ország bármely iskolájából az oktatóközpont címére kell a jelentkezést elküldeni. A regionális fordulók annak függvényében kerülnek megszervezésre, ahogy a jelentkező csapatok területi megoszlása ezt megkívánja. Az eddigi évek során Győr, Zalaegerszeg, Szombathely, Budapest, Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Kiskunfélegyháza, Jászberény, Békéscsaba, Debrecen voltak a regionális versenyek helyszínei. Ez csak írásbeli forduló, amelynek anyagát központilag állítjuk össze és egy időben írja minden csapat. Az összes csapatból a 15 legmagasabb pontszámot elért jut be az országos döntőbe.

A péntek délutáni megnyitót kulturális programmal kötjük össze, amely valamilyen módon kapcsolódik a verseny témájához. Mivel ez az egyetlen olyan országos verseny, melynek döntője Budapesten van, ezért a megnyitót mindig egy - egy nevezetes intézményben szervezzük. Ezzel mintegy kultúrmissziót teljesítve. Az eddigi évek során pl. a Természettudományi Múzeum, Állatkert, Planetárium, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Néprajzi Múzeum, Szépművészeti Múzeum adott helyet a döntő ünnepélyes megnyitásának A megnyitó után a csapatok a helyszínhez kapcsolódó feladatsorral dolgoznak. Ez idő alatt a felkészítő tanárok egyéb programon vesznek részt..

A másnap délelőtti vetélkedés (írásbeli, vizsgálódás, szituációs játék, számítógépes játék) alatt a tanárok környezet-egészségüggyel kapcsolatos előadáson vehetnek részt és az érintett témával kapcsolatos kiadványokkal ismerkedhetnek meg. Délután kerül sor az előzetesen elkészített kiselőadásokra, amelyek a lakóhely környezet-egészségügyi problémáit vagy azok megoldását mutatják be.

A program végére minden csapat ismeretekben, tapasztalatokban (és reméljük élményekben is) gazdagodva és egy bizonyos pontszámot összegyűjtve ér el. A tanulók és felkészítőik jutalma ezen kívül különböző CD-k, könyvek, dísztárgyak és egy vászontarisznya az útravalónak.

Az előzetes feladatként elkészített környezetvédelmi plakátok, kiselőadások, a feladatok megoldása bizonyítja, hogy lelkes, elhívatott pedagógusok segítségével a tizenéves korosztály is magas szintű környezet-egészségügyi tájékozottságra tehet szert.