Beszámoló

 

 

 Szakmai beszámoló a XIV. Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatversenyről

 

Előkészítés: A versenyfelhívást 2013. szeptemberében közzétettük a Balogh János honlapon, a Tudatos Vásárlók, a Kutató Tanárok, a TKTE és az iskolánk honlapján. (www.bem-iskola.hu ) Elektronikus levélben elküldtük a megyei Pedagógiai Intézetek versenyfelelőseinek és a címtárunkban meglévő iskoláknak.  

Lebonyolítás: A jelentkezők számára írt válaszlevelekben felhívtuk a figyelmet arra, hogy az iskolában több csapat illetve tanuló is megkezdheti a megadott irodalom alapján a felkészülést és az iskolai döntőn legjobbnak bizonyult három tanuló alkossa az iskolát képviselő csapatot. Az iskolai döntőhöz kérésre segédanyagot is biztosítottunk. A jelentkezések alapján szerveztük meg a regionális versenyeket a KOKOSZ és a Megyei Pedagógiai Szolgáltató Intézetek segítségével.

Helyszínek: Budapest, Debrecen, Győr, Hosszúhetény, Jászberény, Miskolc, Szeged, Tamási, Veszprém, Zalaegerszeg.

A tanulmányozandó friss irodalmat (honlapokon elérhető cikkek) két körlevélben küldtük el a jelentkezőknek illetve felkerült az iskola honlapjára.

A döntőnek a Balogh János- és Juhász - Nagy Pál díjas Kőbányai Bem József Általános Iskola ad helyet. Az iskola tantestületének nagy része, a lelkes szülők, a jelenlegi és volt tanítványok egy része egyaránt segítik a verseny sikeres lebonyolítását.

A 2014. március 19-i regionális döntőkön iskolánként egy csapat indulhatott. A feladatlaphoz csatolt kitöltött értékelőlapokat küldték vissza hozzánk a regionális verseny-biztosok és a feladatlapok a csoportoknál maradhattak. A regionális döntők lebonyolításának anyagi feltételeit az iskola Zöld Dió Alapítványa biztosította.

Az értékelőlapok kijavítása után április elején minden csapat értesítést kapott az elért eredményről és a javítókulcsot is elküldtük a felkészítő tanároknak. A legjobb eredményt nyújtó 13 csapat jutott be a döntőbe. A továbbiakban újabb tanulmányozandó irodalmat kaptak levélben a döntőbe jutott csapatok illetve felhívtuk a figyelmet a versenyfelhívásban is szereplő kiselőadás készítésére illetve a figyelemfelhívó képzőművészeti alkotásra. (Nem csak plakát, hanem makett vagy egyéb más térhatású alkotás is készíthető.)

2014. június 6-án már 12 órától érkeztek a háromfős csapatok, az ország különböző tájairól, és a felvidéki Buzitáról illetve Párkányból. A csapatok által előzetesen készített alkotásokat a tornateremben helyezték el kollégáink és Rab-Kováts Éva festőművész illetve rajztanár kollégám művészeti szempontból értékelte. Szakmai szempontból biológia szakos kollégámmal együtt értékeltük. Feldolgozandó témaként a „Hulladékcsökkentés, gyűjtés, újrahasznosítás” volt előzetesen megadva.

A felkészítő tanárok másnap szintén pontokkal véleményezhették az alkotásokat. Így a négyféle pontszám átlaga lett a végleges.

A regisztrációkor a csapat által kihúzott szám került az alkotásra és a versenyen ezzel a számmal szerepeltek a versenyzők egészen az eredményhirdetésig.

A regisztráció után minden versenyző és felkészítő tanár a verseny logójával ellátott jegyzettömböt kapott.

A döntő megnyitójára a világhírű ökológus, akadémikus életművére emlékezve a Magyar Tudományos Akadémián került sor. Dr. Csépe Valéria akadémikus megnyitó beszédében méltatta a verseny névadóját és köszöntötte a döntőbe jutott csapatokat és felkészítőiket. A megnyitó ünnepélyességét Navratil Andrea csodálatos éneke fokozta.

Ezt követően kiváló szakvezetéssel megismerkedhettünk az intézménnyel és a Művészeti Gyűjteménnyel. Óriási élmény volt, hiszen a legtöbben most csodálhatták meg először a „Tudomány templomát”.

A megnyitó után a 2-es villamossal utazva városnézés következett és a Fővám téren átszálltunk a 4-es metróra, amelyen a legtöbben most utaztak először. A Kőbányai Bem József Ált. Iskolában finom vacsora várta a résztvevőket, a Pensió 17 Kft. jóvoltából. A vacsora előtt még sor került egy 20 perces beszámolóra a megnyitón látottakról-hallottakról. Utána két ősi magyar almafajta elültetésére került sor, amelynek során a résztvevők megismerkedhettek a Pónyik alma és Kék alma történetével, melyeket a kiváló kertész, Kovács Gyula Pórszombatról juttatott el hozzánk. (A Pilisi Parkerdő segítségével.)

A vacsorát követően, fakultatív programként ismerkedhettek Budapesttel az érdeklődők. A szállást évek óta a maglódi úti Munkavállalói Hotelben biztosítjuk a vidéki csapatok számára.

Június 7-én a reggeli után 3 helyszínen, forgószínpad-szerűen folytatódott a verseny. A csapatok egy része feladatlapot töltött ki (Balogh János élete, ajánlott szakmai cikkek anyaga) és egyszerű környezet-egészségvédelmi vizsgálódást végzett. (Környezetbarát tisztítószerek vizsgálata és beazonosítása) A másik része a számítógépes teremben a „Legyél te is környezetvédő!” című kvízjátékban mérte fel tudását. Voltak, akiknek szituációs feladatként a lakás energiatakarékossági lehetőségeiről kellett beszámolni.

A zsűri tagjai: Láposi Ferencné ny. földrajz, biológia szakos tanár a Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont részéről, Tóth Géza biológia, földrajz, környezetvédelem szakos tanár, szaktanácsadó, Illés Erika rajz-informatika tanár, Nagyné Horváth Emília biológia-kémia tanár a Kőbányai Bem József Általános Iskola tanáraiként és Zolnai Ildikó biológia-kémia szakos tanár, a Magyar Biológiai Társaság Pedagógus Szakosztályát képviselve. Amíg a gyerekek vetélkedtek, a felkészítő tanárok továbbképző előadásokon vettek részt.

Az ebéd utáni pihenőt 13 órától követték a kiselőadások. A csapatok fegyelmezetten tartották a megadott 6 perces időkeretet és magas színvonalú előadásokat hallhattunk és láthattunk. A szemléltetés nagyon változatos volt: projektoros kivetítés, interaktív bemutató, szerepjáték.

A zsűri elnöke: Gesztesi-Gross Péter a Győr Megyei Ped. Int. versenyszervezője.

Tagjai: Dr. Bíró Eszter környezetvédelmi főtanácsos, Bánhegyiné Binder Zsuzsanna környezetvédelmi tanácsos és Gál Judit magyar szakos tanár, az iskola igazgatója.

Amíg a zsűri „nehéz helyzetben” volt, az előző vasárnapi Pedagógusnapra való tekintettel, verssel, tánccal és kerámiavirággal köszöntötték iskolánk tanulói és a Big Bem DSE versenytáncosai a pedagógusokat. A versenytáblán folyamatosan vezetett pontokhoz a zsűri-döntés után a kiselőadások értékelése is hozzáadódott, így kialakult a végeredmény.

A zsűri elnöke és tagjai az indoklásban tettek néhány megszívlelendő észrevételt a kiselőadásokkal és az egyéb versenyfeladatok megoldásával kapcsolatban. A figyelemfelhívó képzőművészeti alkotások nagyfokú kreativitással és művészi kivitelezéssel készültek. Az idei verseny győztese a tarnaőrsi csapat lett, felkészítőjük évek óta Birikiné Nyéki Andrea. Második helyezést ért el a váci Petőfi Sándor Ált. Iskola csapata, akik tanára, Harsányi Zoltán külön díjat kapott, mivel 5. alkalommal juttatta csapatát a döntőbe. A harmadik helyre küzdötte fel magát a döntőn először résztvevő makói csapat és megosztott harmadik helyen végzett a nagykanizsai és a párkányi csapat is.

A versenyzők oklevelet kaptak és az EMMI, a Kőbányai Önkormányzat és a Richter Nyrt. díjaiban részesültek. A felkészítő tanárok, a zsűri és a segítők szintén a támogatásból vásárolt könyveket, („Háztartásunk kémiája”) kézműves termékeket illetve környezetbarát anyagokból készült dísztárgyakat és egyéb használati eszközöket vehettek át.

A díjkiosztás után az iskola udvarán bográcsban főzött csirkeragu volt a vacsora, melyet a résztvevők jó étvággyal fogyasztottak. A verseny végig nagyon jó hangulatú volt, amely a lelkes vendéglátóknak és a már említett támogatókon kívül a HerbaHáz egészségbarát termékajándékcsomagjának köszönhető.

Oktalan az olyan ember, aki azért dolgozik látástól vakulásig, hogy lomokat vásároljon - mert a fogyasztási javakból lom lesz, nem is túl sokára.

(Dr. Balogh János)

A lakóhely környezet-egészségügyi problémáit illetve azok megoldásait bemutató kiselőadások anyaga, megjelentetésre is érdemes lenne. A fotók, a versenyzők és felkészítőik véleménye is bizonyítja, hogy jövőre is érdemes lenne megszerveznünk ezt a maga nemében egyedülálló versenyt, immár tizenötödik alkalommal, amennyiben számíthatunk kedves Támogatóink segítségére

Budapest, 2014. június 21.

Nagyné Horváth Emília tanár, versenyfelelős Kőbányai Bem József Ált. Iskola Zöld Dió Alapítvány 1101 Bp. Hungária krt. 5-7.

 A beszámoló letölthető pdf formátumban itt.